Van Dyke – finisaj din granule solide provenite din scoarță de nuc

finisaj cu cristale Van Dyke Masa din mahon

Cât e lumea nu poți ști totul și doar timpul oferă șansa de a afla tot mai multe pentru mințile curioase. Mă mândresc cu o asfel de minte și sunt de regulă foarte deschis la nou și informație pe care cu bucurie v-o împărtășesc. Am citit zilele trecute la o postare de-a lui Ionuț Dragnea, în treacăt, numele Van Dyke – cristale și am răsfoit internetul pentru mai multe informații. Nu m-am edificat și fiind vorba despre informații generale i-am cerut meșterului să-mi scrie mai detaliat despre aceste cristale Van Dyke.

Reproduc integral mai jos răspunsul lui Ionuț și îi mulțumesc pe această cale pentru lucrurile frumoase pe care le împărtășește cu noi.

__________________________________________________________________________________________________
Cristalele Van Dyke: este vorba de un bait pe baza de apa, vine sub forma unor cristale aproape negre, in forma solida. Cristalele se dizolva in apa fierbinte. Este un finisaj natural, obtinut din coaja de nuc.
Este ideal pentru stejar, mahon, nuc. Eu l-am.folosit si pe Iroko – in general e bun pe suprafete poroase. Pe stejar este superb, dă o nota de vechime și o eleganta aparte. Eu l-am mai folosit si pe mahon, amestecat cu bait rosu victorian (Liberon UK). Pe iroko e f f util pentru uniformizare, Iroko fiind foarte nuantat, cu 3-4 nuante chiar si in aceeasi scândura.
Culoarea – maro deshis la maro foarte inchis – depinde de diluatie. Dilutia de 100g cristale la 1 litru apa da un bait pentru culoarea foarte inchisa. Fiind pe baza de apa, ridica fibra. E bine inainte udarea lemnului urmata de slefuire, pt a evita acest lucru. Solutia de apa si cristale poate fi amestecata direct in finisajul final, daca este pe baza de apa.
Profit de ocazie sa iti trimit poze cu o masa din mahon, masiv 100%. Masa a ajuns intr-un apartament cochet din Bucuresti amenajat de designerul Anna Chitan , care utilizeaza frecvent in amenajarile sale piese din lemn. Imagini cu masa in locatie sunt: AICI
Fotografiile pe care ti le trimit au fost realizate in studioul fotografului Thomas Ciulei.
Masa are dimensiuni atipice – L240 x l70 x h74 (cm), datorita spatiului in care a trebuit sa intre, de aceea am cautat un design care sa avantajeze configuratia locului. Imbinari lemn pe lemn, finisaj bait din cristale Van Dyke, bait Liberon rosu victorian, lac. 
__________________________________________________________________________________________________
Pe mine m-a interesat procedeul de finisaj, în schimb pentru amenajarea completă a unui spațiu în stilul anilor 80 merită să citiți articolul integral de pe Visuell.ro
Se fac lucruri minunate, oamenii lucrează manual inspirați de stiluri vintage cu materiale neconvenționale pe plaiuri mioritice. Este o speranță că nu e totul pierdut în tagma meșterilor în lemn.

Masa din Mahon cu finisaj din cristale Van Dyke

finisaj cu cristale Van Dyke
10 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    DIN EXPERIENȚA PE CARE O AM CU LEMNUL, CÂND AM AVUT NEVOIE CA BAIȚUL PREPARAT CU GRANULE/PULBERE SĂ SE USUCE MAI RAPID, AM DILUAT BAIȚUL ÎN SPIRT TEHNIC, ASTFEL LEMNUL CĂPĂTÂND TOTODATĂ ȘI REZISTENȚĂ LA INSECTE! DAR CEL MAI ADESEA AM FOLOSIT PT. DIZOLVARE, SOLUȚIA DE BORAX (SE FIERBE APA APROAPE ÎN CLOCOTE, APOI SE OPREȘTE FOCUL ȘI SE ADAUGĂ BORAXUL PÂNĂ LA SUPRASATURAȚIE, AMESTECUL DEVENIND IREVERSIBIL, DECI ODATĂ USCAT NU RECRISTALIZEAZĂ AȘA CUM ȘTIM, DAR FORMEAZĂ MICROCRISTALE CE SE POT VEDEA NUMAI LA MICROSCOP). APOI, FOLOSESC SOLUȚIA PENTRU A DIZOLVA GRANULELE DE BAIȚ. ÎN FINAL, NU NUMAI CĂ DATORITĂ BORAXULUI LEMNUL ESTE PROTEJAT CONTRA INSECTELOR, FUNGILOR, ETC., DAR SE FORMEAZĂ O SITĂ OSMOTICĂ CE LASĂ UMEZEALA ÎN SURPLUS SĂ IASĂ, DAR NU MAI LASĂ SĂ INTRE! TOTODATĂ, LEMNULUI ODATĂ USCAT, I SE ÎNCHID PORII, STABILITATEA ÎN TIMP FIIND MULT MAI BUNĂ! ACEASTA ERA SOLUȚIA MIRACULOASĂ CU CARE STRADIVARIUS A TRATAT INSTRUMENTELE MYZICALE CARE NICI AZI NU AU CEDAT INSECTELOR, FUNGILOR, UMIDITĂȚI, DAR AU CĂPĂTAT CU TIMPUL O TOT MAI BUNĂ REZONANȚĂ, DATORITĂ PORILOR ÎNCHIȘI DE LA BORAX).

  2. #2 Comentariu nou

    P.S. UNDE POT GĂSI SĂ CUMPĂR ȘI CÂT COSTĂ BAIȚUL NATUR DIN NUC?…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.