Nodul dacic sau nodul dracului – unul din simbolurile sacre ale omenirii

nodul dacic

Nodul dacic sau nodul dracului este o construcție reală, imaginară și magică în același timp. Cum poate fi ceva real și imaginar în același timp, vă lăsăm să descoperiți dvs. Cert este că la noi în Maramureș, nodul dacic a devenit o curiozitate pe la târgurile de artă populară, devenind un simbol, pe lângă poarta maramureșeană, și un obiect pe care îl oferim cadou străinilor care ne vizitează.

nodul dacic

Am vizitat atelierul de lucru al lui Lucian Marchiș, fiul sculptorului Ioan Marchiș, cel care a scris și cartea Nodul Dacic, carte care propune câteva experiențe de cunoaștere a acestui desavârșit arhetip plastic al Tradiției Primordiale.

nodul dacic

Nodul este alcătuit din elemente de lemn de diferite esențe: tei, frasin, paltin, nuc, alun, păr, prun, brad, dud, iar la final sunt date cu un strat de ulei de in pentru strălucire și protecție. Pentru început, se taie lemnul, apoi elementele sunt puse față în față constituind trei perechi de elemente perpendiculare care se îmbină două câte două, ca într-o îmbrățișare, organizând un corp geometric perfect care închide în centrul său un gol cubic unde sunt introduse pietricele care prin mișcare, provoacă un sunet. Cred că îi zice nodul dracului pentru că odată construit nu se mai poate desface, decât dacă lasă meșterul un element secret, ca un cifru, care poate provoca despărțirea elementelor.

nodul dacic
Simbolurile aflate în memoria ancestrală a culturilor preistorice au reușit să pătrundă și să supraviețuiască până azi în cultura populară prin diferite forme, pe covoare și materiale textile, în lemn sau ceramică, în piatră sau în vestimentație, dar și în basme, mituri, legende și cântece. Nodul e unul din simbolurile sacre ale omenirii, asemănat uneori cu un cristal, simbol al Tradiției Primordiale păstrate atât de bine în Maramureșul Istoric. V-am mai spus eu că trăim vremuri de reîntoarcere către începuturi.

Vă las cu imagini și cu dor de joc și descoperit! Poate nodul construit e fiecare dintre noi, cu golul acela din interior în care sună un cântec de pietricele!

nodul dacic

nodul dacic

nodul dacic

7 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

4 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Buna ziua,
  Am puteti ajuta cu datele de contact ale dlui Lucian Marchiș, va rog.

  As fi dorit mai multe Informatii despre nodul dacic si Daca pot achizitiona de la dansul.

  Multumesc frumos, Maria

 2. #3 Comentariu nou

  Buna ziua,
  Am puteti ajuta cu datele de contact ale dlui Lucian Marchiș, va rog.

  As fi dorit mai multe Inforlmatii despre nodul dacic si Daca pot achizitiona de la dansul.

  Multumesc frumos, Maria

 3. #4 Comentariu nou

  Multumesc frumos

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.