Vintage autentic sau Vintage ca si aspect

vintage

Am avut o discuție cu cineva astăzi la telefon despre Vintage ca și intenție de achiziție pentru o piesă de mobilier. La fel ca și wenge, vintage se poate să fie greșit înțeles și poziționat în viziunea fiecăruia ca și aspect. Practic, termenul definește ca ceva cu vârsta peste 20 de ani, dar uzual se atribuie oricărui obiect demodat.

Vintage autentic

Dacă vă dă mâna să vă lansați în achizția de mobilă veche, autentică, mai ”bătrână” decât 20 de ani, sunteți realmente în zona mobilei antice sau mobilei vechi, în limbaj mai de mahala. Dacă vechi se atribuie unui obiect ar trebui în accepțiunea mea să fie și degradat și urât ca și aspect. Nu poți categorisi mobila pe care o găsești pe 1stdibs.com ca fiind veche. E ca și cum i-ai spune unui domn cu vârstă venerabilă, moșneag sau ramolit. Starea în care se găsește mobila cu o vârstă de peste 50-60 de ani, prezentată pe acel site numai în categoria veche nu se poate încadra.

mobila vintage autentic
screenshot de pe site-ul 1stdibs.com

Valorile seturilor sau a pieselor individuale de mai sus sunt justificate de autenticitatea dovedită a originii, asocierii cu un nume recunoscut și universal apreciat, condiției excelente sau rarității care caracterizează fiecare obiect în parte. Vă asigur că am stat de vorbă cu unul dintre cei 24 de restauratori autentificați în România și mi-a confirmat că procesul de restaurare, care redă strălucirea autentică, originală a produsului, dublează cel puțin valoarea de vânzare în cadrul unei case de licitații sau prin custode autorizat.

Mai jos sunt imagini detaliate ale unor piese prezentate pe 1stdibs care arată clar nivelul de calitate și starea excepțională a fiecărui obiect.

mobila vintage autentic
Century Furniture Asian Motif Dresser
mobila vintage autentic
Sideboard Credenza In Rosewood by Royal Heritage Furniture – 1stdibs
mobila vintage autentic
Suite of Late Art Deco Furniture by Jules Leleu, France
mobila vintage autentic
Tsuitate Sofa by Mira Nakashima

Mobilarea unui interior cu piese celebre, atât ca și nume al designerului cât și ca încadrare de stil trebuie făcută cu eleganță și decență, nu ostentativ

Aspectul de vintage

Intenția designerilor care vor să asocieze atributul de vintage unei amenajări este clar exprimată atunci când folosesc obiecte cu aspect învechit sau poate nu neapărat care imaginează spațiul și amenajarea folosind materiale si piese aparținând clar unor vremuri trecute. Piesele care amintesc de vremea Revoluției Industriale sunt foarte apreciate, dar exced cei 20 de ani pentru vintage, iar influențele steampunk sunt clar încadrate în aspectul vintage.

Finisajele moderne, aplicate pe produse noi pot induce starea de obiect vintage, fără costurile datorate unei patine a timpului autentice și tot mai mulți producători de mobilă includ în oferta lor obiecte cu finisaj intenționat cu aspect degradat, fără a compromite rezistența reală a stratului de suprafață care protejează piesa de mobilier. Este destul ca un designer de interioare să adauge amenajării interioare o singură piesă din panoplia vintage și aerul total al acelei încăperi se va schimba și va denota apreciere pentru valorile de demult. Această alegere trebuie să țină cont de preferințele proprietarului, iar măiestria celui care își pune semnătura pe amenajarea respectivă este să înțeleagă și să includă în imaginea finală obiecte sau texturi ce să înglobeze preferințele exprimate.

decor sau aspect vintage
decor vintage cu mobilier pictat
decor sau aspect vintage
Biroul de acasa cu tenta vintage
decor sau aspect vintage
Bucatarie Farmhouse finisaj Vintage

Revenind la subiectul discuției, este bine să determinați clar prin documentare ceea ce doriți să cereți unui producător de mobilă sau unui designer de interioare, s-ar putea ca omul să aibă o cu totul altă viziune asupra a ceea ce vorbiți și dacă la sfârșit rezultatul solicitării voastre va fi diferit, să nu fiți surprinși.

Mobila vintage este deosebit de apreciată în vestul Europei și avem și noi multe cereri de piese de mobilier finisate în culori greu de înțeles pentru mine. Am scris despre mobila alba si mobila neagră și am prezentat culorile cu aspect vintage în articolul despre finisaje in culori atipice.

Cu drag, de oameni cultivați pe ogoare de cultură … generală.

decor sau aspect vintage
8 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.