Cererile atipice la care mă hazardez să răspund de regulă îmi aduc surprize plăcute, însă cea referitoare la blatul de masă cu intarsii de furnir care necesita recondiționare mi-a întrecut orice așteptare.
Am primit această imagine și am acceptat să caut o soluție de a-i da blatului o înfățișare nouă, curată. Avea foarte multe zgârieturi și pe alocuri lacul era crăpat și exfoliat.
Pe suprafață au trecut decenii și mai multe încercări de recondiționare a suprafeței. S-a aplicat ulei, peste lacul original, iar curățarea cu produse pe bază de silicon era foarte probabilă. Cred că la origini s-a folosit shellac, însă a mai fost re-finisat în timpuri moderne, cu ceva mai puțin succes ca de această dată.
Am șlefuit prima dată blatul cu granulație 180, însă praful alb rezultat mi-a indicat că stratul de suprafață e gros, de cca 1 mm. Mă temeam pentru stratul de furnir din intarsii, să nu ajung să-l deteriorez. Am găsit zone în care lacul s-a exfoliat și am recurs la o șlefuire mai profundă, pe șchleif, cu bandă de 60 uzată. Mâna meșterului face totul, a apăsat exact cât trebuie. Întreaga suprafață cu furnir a ieșit impecabil, nestrăpunsă.
Blat cu intarsii de furnir curățat de lac
Am luat din nou la mână blatul și am șlefuit cu Milwaukee orbital succesiv cu 180, 240 și 400. Cca 4 ore cu migală. Bosch-ul care se numește Texoro, ”schleifroller” pe limba lui Goethe a fost de neprețuit pe cantul profilat și pe dosul blatului. Păcat că periile sunt prea scumpe, altfel face o treabă senzațională.
Finisajul cu lac lucios nitro, în 2 straturi a scos la iveală frumusețea intarsiilor cu furnir. E dificil de aplicat pe o suprafață care nu știi cum a fost tratată anterior. La fel, mâna celei care a finisat a făcut minuni, iar rezultatul este pe deplin apreciat de proprietar. Detaliile de aplicare sunt secretul meseriei.
Minunea pentru mine abia acum apare, când am văzut din ce set făcea parte blatul. Admit că mă așteptam la picioare cabriole, și cam atât.
Nu e așa … deloc.
Este exact așa:
Bucuria cu care proprietarul și-a revăzut piesa recondiționată mi-a transmis-o telefonic. Ai o satisfacție greu de egalat când după efort primești aprecieri sincere, simți încântarea nedisimulată.
Întreg setul are nevoie de recondiționare, timpul a depus o patină autentică. Pentru moment am reușit să confer blatului o nouă viață, așa că vedem ce urmează.
Azi sunt și eu fericit.
3 comentarii Adaugă comentariu
Felicitari din toata inima.Cu cat mai multe expuneri de reconditionari reusite cu atat mai bine!
Multumesc pentru aprecieri!
Wow! Blatul reconditionat arata impecabil !!! Felicitari ! Ma bucur mult ca mai exista atat oameni cat si mesteri care reconditioneaza mobilier!
Cand cresc mare atat de impecabil vreau sa reconditionez si eu puese de mobilier.