Claca – munca la comun are rezultate fantastice de eficiență

munca in claca

Am lipsit din online o vreme bună, aproape toată luna aprilie, pentru că am fost la muncă, munca în claca. Se vede prin numărul de articole publicate, mai redus ca în lunile de frig și repaos. Mă bucur enorm de fiecare ocazie când pot și am de lucru fizic. În timpul efortului fizic mintea ți se limpezește, crește digestia, apar glumele și timpul capătă o altă viteză de curgere. Bucuria rezultatului final, a ceva făcut cu mâinile tale este imposibil de înlocuit, iar compania oamenilor pe care îi ajuți sau te ajută, de neprețuit.

Etimologic, după nesfârșitul șir de afecțiuni ale ligamentelor, DexOnline are și două definiții pentru claca simpatice.

Definiție – Claca

munca in claca

Munca în claca presupune în înțelegerea mea să muncesc 2 zile pe rând, la 2 prieteni și o zi, cu ei împreuna, la mine. Totul merge mai ușor, mai cu spor, se vede în fiecare loc ce rămâne în urmă și timpul când transpiri sudoare de la efort zboară pe nesimțite. Dai de mâncare o zi la 3 oameni, tot atât cât ai mânca și singur muncind 3 zile la treaba ta, însă de unul singur te mănâncă cucii trudind fără un om și o vorbă aproape. Tâmplarii mei au o vorbă, că e mai ușor când ai pe cineva să țină de capătul celălalt al scândurii.

munca in claca

Am lucrat o zi la defrișat un teren sub Porodicu, la Cicârlău, unde de peste un deceniu, nimeni nu a mai îngrijit locul. Au crescut niște măceși de toată frumusețea, însă și pomi, nuci și pruni, câte un măr pe alocuri. Rugii de mure s-au făcut cât un etaj de înalți și chiar dacă folosim o motocoasă de cea mai mare putere, cu disc de circular capabil să taie un copac cât piciorul de gros, tot nu răzbești de unul singur. Pe 1000 de mp, adică 10 arii cum le spunem aici, am făcut cel puțin 15 grămezi de material lemnos și tufișuri cu spini. De-am fi avut un tocător de crengi, minuni ar fi ieșit de acolo, cred că mai bine de o Rabă de material pentru mulci sau compost. E greu de urcat cu piciorul până acolo și mai avem de muncă, batăr 4-5 zile. Și lucrăm 3 oameni în claca

Sumar de scule și forță de muncă – Stihl FS 550 și 3 perechi de mânuși din piele groasă, plus 6 brațe.

munca in claca 3

Masa de la miezul zilei a fost însă un deliciu, stropită cu 2-3 înghițituri de horincă de peste Deal.

Apoi, sâmbăta ce-a trecut, ne-a dus în curtea unui prieten unde aștepta o mașină de crăpătură de fag și carpen să fie tăiat și stivuit. Munca și oboseala m-au făcut să uit să facem poze de grup în ambele cazuri, dar măcar am probat camera nou achiziționată care poate face Photo Time Lapse. Mi-am rupt frânele cu editarea foto, dar noroc cu Youtube-ul care te învață de toate. A ieșit filmul de mai jos, rezumatul într-un minut jumate a 5 ore de muncă.

Sumar de scule și forță de muncă – Motoferăstraie Stihl și Husqvarna, 2 roabe, patru bărbați și două doamne.

Poate vă prinde cheful de muncă, poate aveți un prieten căruia i-ar prinde bine 2 mâini de ajutor. Va garantez că satisfacția e greu de povestit sau explicat, merită doar trăită.

După un 2023 în care munca fizică a fost la mare prețuire, cu multe zile de peste 12 ore de muncă, cu tot cu pauza de masă, cu o casă construită în 8 luni vă pot spune cu mâna pe inimă că-l prețuiesc pe cel care asudă lângă mine mai abitir decât pe cel ce ridică halbele la o chermeză și strigă-n gura mare: ”Sănătate prietene”

Pentru prietenii mei, cu drag!

Munca înnobilează omul – Labor omnia vincit – la Baia Mare

Mobel Amadeus catalog online de mobila din stejar masiv
Claca - munca la comun are rezultate fantastice de eficiență 19
munca in claca
5 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

4 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  ideea a foarte buna … te aduni cu prietenii … unu cu capul restul cu brandu’ , si in teoretic … iese treaba buna … ! daca stam sa ne gandim , asha au fost facute satele si comunele noastre , dar …. oare cati isi mai permit luxul de a se rupe de lumea cu viteza ei cu tot si sa sa duca sa ajute la o calaca … indiferent care ar fi scopul clacii ! eu unu personal m-am lovit de problema clacii si sa sti Calin draga , ca nu e asha de simplu pe cat ar trebuii sa fie 🙂 , in final pentru a rezuma … CLACA e cel mai bun remediu pentru a te rupe de cotidian si pentru un somn linistit !!!

  • #2 Comentariu nou

   stii tu ce spui, eu cred ca trebuie reinviat conceptul de cooperativa … cu alte baza si rezultate scontate, decat ca pe vremuri

 2. #3 Comentariu nou

  daca mai trebuie si platiti oamenii ce spuneti voi? aici la mine la SATU MARE nu gasesti oameni si daca le dai 100 lei pe zi fara mancare.iar despre claca nici nu poate fi vorba pt. ca nu mai locuieste aproape nici un tanar la sat, parca le-ar fi rusine de cei de acolo.

  • #4 Comentariu nou

   eu stiu ca se intorc tinerii la sate, drept e ca nu cunosc situatia punctuala pe zone, dar va confirm ca tot mai multi muncitori din birou fug la pamant si la agricultura. Nu la altii, ci pentru ei, sigur.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.