N-am mai scris de mult … știu, vă spun de ce – de 20 de luni mă bucur de offline

Scara de la magazie de scris

Datorită sitului, nu din cauza lui, am ajuns să mă bucur de offline din plin în ultimele 20 de luni, de aceea am scris rar și în unele luni mai deloc. Asta se explică simplu, atât de mulți oameni faini am întâlnit datorită site-ului și anilor de scris încât azi găsesc statul în fața unui ecran pierdere de timp. Cumva ne-am găsit în online, însă în afara lui e posibilă interacțiunea reală.

Nu înseamnă că nu mai pornesc computerul. Dimineața, de la 5 până la 6:30 îmi iau doza de informare, citesc articole, presă, apoi doar radioul mă mai conectează cu știrile. Trebuie să povestesc despre Karcher DAB Go în curând.

Karcher DAB Go - de scris
N-am mai scris de mult ... știu, vă spun de ce - de 20 de luni mă bucur de offline 22

Primesc des apeluri telefonice de la oameni care citind aici, vreun articol, au nevoie de mai multe detalii. Cum nu am mai scris un articol în ultimele două luni, fiecare apel sau discuție despre site îmi aduce aminte să revin.

Zilele trecute la o întâlnire pe teme de mobilier era de față și o doamnă, director economic al unei entități importante, care la sfârșit, când făceam schimb de date de contact a notat emailul calin@stejarmasiv.ro și mi-a spus zâmbind: ”Aaa, dar eu va citesc de mult, sunt abonată de mai mulți ani … ” Replica mea a fost: ” Mă scuzați, n-am mai scris în ultima vreme …”

Mi-a fost rușine, deși nimeni nu m-a apostrofat sau reproșat ceva. Așa, pentru că știu că acolo, în spatele existenței de aproape 13 ani, acest site a adunat CITITORI. Adică oameni cu vise, care găsesc articole și poate răspunsuri, uneori sugestii, idei, soluții la chestiuni care le plac, care îi pasionează, care și le-ar dori îndeplinite.

Pentru mine, ultimele 20 de luni au fost o schimbare majoră a parcursului vieții, alături de familie. Ne-am mutat la casa construita cu mâinile noastre, parcurgând o planificare aproape perfectă, cu 8 luni de la firul ierbii până la mutatul efectiv în casă. Am scris despre asta în acest timp, mai puțin detaliat decât mi-aș fi dorit.

Offline am vorbit cu mulți oameni, am împărtășit experiența și am oferit îndrumare când mi s-a cerut.

Despre Casa Noastră – după 9 luni de locuit aici

Am realizat paradoxul neverosimil prin care lipsa cunoașterii, lipsa informațiilor, a unei consilieri corecte și bazate pe pricepere, documentare și discernământ tehnic duc la parcursuri greoaie, costisitoare, descurajante în procesul de construcție a unei case. Știu că Buhnici are un clip pe Youtube despre cum poți ajunge să divorțezi când construiești o casă. Sunt sute de decizii de luat și orice lipsă de cunoștințe duce fie la costuri ridicate, fie la funcționări defectuoase ori chiar la situații iremediabile. Am scris pe foaie planuri de cheltuieli și bugete în fiecare săptămână, apoi le-am reluat, pentru că deja erau depășite.

Concluzia mea este că procesul e simplu, e cursiv, extenuant daca vrei să-l parcurgi fluid și repede, însă pentru familia mea a însemnat doar o bucurie imensă. Obositor, dar ne-a răsplătit cu un sentiment de împlinire. Sunt multe faze în care am lucrat noi, doar Adriana cu mine, singuri, compensând lipsa unei echipe de meșteri care nu poate veni să facă ”ceva simplu, pe care nu pot cere bani mulți”.

Am dat drumu’ la sobă în 15 octombrie 2023 și ne-am mutat în 18 decembrie 2023. Mai e puțin și e anul de atunci. Soba a consumat 1000 de kg de lemn în 5 luni. Am avut în casă 21-22 de grade tot timpul, n-am apucat să public articolul dedicat sobei. Mă apuc de scris la el în curând.

Detalii despre consumuri

După tot timpul acesta în care am locuit aici, pot trage câteva concluzii, despre locuitul într-o casă eficientă energetic.

consum electric ventilatie cu recuperarea caldurii
Consum ventilație
  • Izolația fundației, pereților și acoperișului este factorul principal de confort în timpul sezonului rece. Nimic nu întrece contribuția pasivă a izolației unei clădiri. Poți arde lemn, gaz, învârti curent de la o eoliană că nu vei obține confort într-o clădire slab pregătita pasiv pentru frig și căldură. Casa trebuie să nu se încălzeasca vara și să nu piardă căldura iarna. Restul e ușor.
  • Ventilația cu recuperarea căldurii și a umidității este fabuloasă în perioada de toamnă și primăvară, la temperaturi exterioare de 13-15 grade avem confort termic fără foc în sobă, folosind apa caldă din puffer pentru a încălzi aerul ventilat prin bateria despre care am scris aici – Detalii complete despre ventilație 2023 – furnizori, montaj și performanță și căldura generată în radiatoarele din băi prin care circulă apa caldă fără pompă, prin circulație naturală.
consum electric pompa solara
Consum pompa apa caldă
  • Vara asta a fost cald, am resimțit lipsa obloanelor, iar ferestrele noastre nu au perdele, draperii sau jaluzele interioare. Am deschis toate ferestrele pe timpul nopților toride din iulie-august. Aici e de lucrat, urmeaza să fac singur în primăvară obloanele la toată casa.
  • Apa caldă a fost furnizată de panourile solare termice, 5 mp au încălzit 600 de litri din puffer zi de zi la cca 60 de grade. Cu pufferul poți face duș la două posturi și deschide încă 2 robinete de apă caldă, cu centrala pe gaz nu se poate. Consumul de energie electrică a pompei de circulație este neglijabil. Ambele sisteme electrice, ventilație și pompa de apa caldă pentru panourile solare consumă fiecare, în medie, 15-16 kWh pe lună.
  • Tot ceea ce ține de partea de instalații a fost conceput și calculat de dl Andrei Leșan, cel care este autorul tehnicii de instalații din imobilele MobiPark din Constanța.
  • Apa menajeră de la WC-uri este din puțul propriu, cred că ne-a redus consumul de apă potabilă cu 30-40 %. Mi se pare ilogic să folosești apă tratată la toalete. Puterea pompei submersibile este de 370W, ajunge și la irigat.
  • Am în plan să prind programul Casa Verde 2024 de 30.000 de lei, care se va desfășura peste 2 saptamani. Sper ca ulterior consumurile electrice să fie neglijate. Rămâne apoi doar apa curenta, cea potabilă care să intervină cu costuri lunare constante.
  • Gazul de la centrală se situează la un consum mediu de 1mc/zi în lunile când nu avem aport solar. Deci 30 mc pe lună. Din Aprilie factura de gaz este 0, lună de lună. Alaltăieri, în 12 septembrie, am folosit gazul la un duș, după 2 zile înnorate.
  • Sper să acumulez ca prosumator un număr de kW în timpul verii următoare, pe care să-i folosesc iarna ca să ridic temperatura apei din puffer, cu rezistența electrică existentă. Am observat că chiar și în timpul lunilor decembrie-ianuarie-februarie, soarele contribuie la ridicarea temperaturii din puffer până pe la 30 de grade, iar apa circulă natural în cele 2 radiatoare din băi și am căldură suficientă pentru confort. Ajungem la 23-24 de grade în băi, ceea ce este confortabil.
  • O casă din lemn nu scârțâie, nici podelele, nici nu trosnește subit în toiul nopții. Nu a noastră. Nici un perete nu s-a fisurat de la așezarea casei. toate ușile se închid perfect. Mai vedem în 10 ani … Mulțumesc Adi Cramăr și Qual Construction Bois

Folosirea sobei este o joacă, trebuie făcut foc cu o cantitate variabila de lemn în funcție de temperatura exterioară, conform unui tabel, cu cel mult 10 kg de lemn la o încărcătură, o dată la 12 ore. În luna februarie a anului 2024 am folosit 87 kg de lemn, iar temperatura medie din casa nu a coborât sub 21 de grade.

De când a venit vremea bună am lucrat mult cu lemnul, și în jurul casei și pe la prieteni. Parcă nu mă pot opri.

munca în claca La Noi - Danesti
N-am mai scris de mult ... știu, vă spun de ce - de 20 de luni mă bucur de offline 23

Am intenționat să revin la taste, cu gândul la acei cititori care îmi simt lipsa, dar când m-apucam de scris, de tastat, gândul îmi fugea la SketchUp, la schițe, la treaba care mă aștepta. Nu m-a împins nimeni de la spate, însă vreau eu să le văd gata, să atârn Festool-ul în cui și să-l dau jos doar ca să mă joc.

Schițe de SketchUp:

Urmează să mă apuc de scris despre :

Sera pe structură din lemn

am de scris despre  sera din lemn
N-am mai scris de mult ... știu, vă spun de ce - de 20 de luni mă bucur de offline 24

Caii din lemn – Singureni Manor – Nu-s făcuți de mine, dar am stat prin preajma lor o săptămână

am de scris despre caii din lemn
N-am mai scris de mult ... știu, vă spun de ce - de 20 de luni mă bucur de offline 25

Birou Notarial mobilat cu lemn masiv de stejar

am de scris despre birou notarial
N-am mai scris de mult ... știu, vă spun de ce - de 20 de luni mă bucur de offline 26

Magazia din curtea noastră

Șpaleți din stejar

am de scris despre șpaleți din stejar
N-am mai scris de mult ... știu, vă spun de ce - de 20 de luni mă bucur de offline 27

Am realizat că asta mă definește, am scris despre lemn atâția ani și nu mai pot fără. Trebuie un echilibru între familie, business și hobby.

Fiți prin zonă, dați accept la notificări pe StejarMasiv.ro și vor veni articole interesante.

Ne așteaptă vremuri interesante, cu siguranță!

13 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.