Adrian Cramar este prietenul meu.
Nu știu cum a devenit, pare că suntem prieteni de o viață, că am fost plecați pe undeva și ne-am întâlnit 20 de ani mai târziu. Ne-am văzut într-o parcare, după ce vorbisem destul de scurt pe net și de atunci comunicăm direct și simplu ori de câte ori apucăm să ne vedem. Adrian Cramar este un om ocupat, viața lui trebuie descrisă ca și ”There is life after the job” pentru că se dedică proiectelor pe care le ridică. Cred că toate casele construite de el au o bucățică din sufletul lui, le impregnează și le lasă celor care le folosesc cu un bagaj emoțional real.
Mi-a spus odată că nu se apucă de nici o construcție dacă nu rezonează cu viitorul proprietar, că nu poate construi ceva doar clădind obiecte și facturând o sumă. Casele lui sunt propria proiecție asupra eficienței și confortului, altfel nu le face. Nu acceptă compromisuri în proiectele pe care le gestionează, din categoria celor fundamentale. Merge cu tehnologia înaintea vremurilor și spre deosebire de constructorii care învață un sistem pe care-l reproduc apoi decenii, Adrian Cramăr se upgradează de la an la an, odată cu noile tendințe. Aș plăti eu consumația doar să-l văd la o masă cu Marius Șoflete și Andrei Leșan, discutând deschis despre case rezidențiale.
Ca să înțelegeți că nu e vorbă goală, eu, un inginer de roboți, fără studii în construcții, din interes personal și doar din discuțiile cu el, am ajuns să pun întrebări într-un context destul de atipic, unor specialiști din domeniu. Participam la o întâlnire cu arhitecți și ingineri constructori și se expuneau conceptele nZEB din perspectiva unui auditor energetic. Mi-am mușcat limba mult, dar tot am ridicat mâna și am intervenit, acolo unde, din discuțiile cu Adrian, știam că unele ”chestiuni în discuție” nu se expuneau așa cum știam că trebuie să fie.
Săptămâna asta am scris despre oameni pe care îi apreciez, Adrian este unul dintre ei și-s sincer mândru că-l număr printre cei dragi. Online-ul ăsta are rolul de a ne aduce aproape și de regulă depășim barierele comunicării electronice. Distanța însă ne cam încurcă, am sentimentul că suntem insule într-un ocean și trebuie efort de deplasare pentru a ne întâlni. Nu-i bai, gaz este în motor!
Citește și Dan Pruteanu – WoodIQ spre Noeme/Guxt prin Dan Gurka/KinderHaus sau Dippanels.ro este și ”Stairs by Alex Puchianu”
Dacă ați urmărit scrierile de aici cu siguranță ați văzut articolul – Ferma de la Plopi – casă pe structură din lemn. Recent, proiectul s-a apropiat de final și am primit acceptul să vă arăt imaginile cu munca belgienilor conduși de Adrian Cramar. Noi am fost acolo anul trecut, în mai, am văzut ferma la stadiul de structură acoperită și înveliș exterior pe care se montau ferestre și uși. Lucrările Qual au avut parte de o pauză apoi și în toamnă s-a montat ”le bardage exterieur”.
Urmăriți munca lor direct pe Facebook sau pe site-ul oficial Qual.
Adrian Cramar a însoțit imaginile cu descrierea:
”Less is more. Moins c’est mieux. Low tech vs High tech
Juste quelques repères:
– dalle flottante sur 50cm de Foamglass
– douglas, chêne et frêne local
– cellulose 30 cm dans toute l’enveloppe extérieure
– cloisons intérieures en blocs chaux – chanvre et briques de terre crue
– plafonnage de tous les murs en argile
– chauffage: poêle à bois 3 – 9 kw
… et ça fonctionne!”
N-am schimbat și am lăsat textul în franceză în amintirea lui André Chéret, desenatorul lui Rahan. Citeam acele reviste fără să pricep o boabă de franceză, dar aveau sens și înțelegeam tot. La 10 ani. Atunci, dacă aș fi fost părăsit pe o insulă cu toată colecția Rahan, cred că într-un an aș fi vorbit fluent limba lui Voltaire iluminat doar de ilustrații.
Adrian, abia aștept să scriu despre prima ta lucrare din România, ca cireașa de pe tortul unei experiențe îndelungi într-un mediu ce ți-a provocat abilitățile.
Timpul acesta este parca condensat, parcă nu ne ajunge, avem atâtea de făcut …
Important este să zâmbim și să mergem mai departe, mulțumiți de cum a trecut …
Am mai scris –Qual Construction Bois – și despre lemn și despre români plecați departe și Donație pentru biserica – de ce să o faci dacă nu ești religios? … tot despre Adrian Cramar.