Recent am prins la radio o emisiune cu ocazia alegerilor americane unde cei de acolo își manifestau nemulțumirea că s-a ajuns la scumpiri și populația resimte asta. Au vorbit despre un preț diferit la lapte și combustibil, care este acum, în octombrie 2024 la jumătate față de cât e în România sau UE. Culmea, era la un sfert în urmă cu ceva vreme, pe când era mai bine. Moderatorul român s-a crucit, însă cei care locuiau acolo priveau cumva normal, e firesc pentru America să fie totul la jumătate de preț și e scandalos că nu a rămas la sfert de preț.
Îți vine să oftezi, undeva ceva nu e în regulă, la nivel planetar. Comunicațiile astea ne dau impresia că suntem pretutindeni, că nu mai sunt granițe, că vezi instantaneu ce se întâmplă în celălalt capăt al lumii și poți compara, aprecia, dezaproba și chiar lua atitudine. În România avem aceeași impresie, nu suntem o locație îndepărtată, cu acces greu, pe vârf de munte sau în mijlocul deșertului, ci la un click distanță de orice email și la ore de primul aeroport care teoretic te poate duce oriunde, fără costuri de neconceput.
Ani de zile am trăit știind că dacă ei au salarii mai mari ca noi și prețuri egale cu noi ar fi cumva normal. Deh, economie avansată, dezvoltare de multe decenii/secole, noi mai avem de tras să ajungem acolo. Însă dacă salariile lor sunt mai mari și concomitent aflăm și că prețurile lor sunt mai mici, cred că suntem într-o paradigmă. Să nu adaug că mai scump la noi vine și cu o calitate pusă la îndoială de multe ori și mai proastă demonstrat în câteva situații – așa ajungem într-un scenariu care te dezgustă.
Explicația mea este că cineva poate face bani mai mulți pe același produs într-un loc de pe Mama Terra, iar altundeva i se impune să practice adaosuri mai rezonabile.
Toate se fac în China, deja cred că am ajuns să nu mai fie original dacă nu e fabricat în China.
Mai sus sunt 2 scule Milwaukee, pe care le dețin. Stânga e șlefuitorul orbital, Dreapta e mașina de înșurubat 18V. Ambele funcționează ireproșabil, și au fost cumpărate de pe continente diferite, la preț diferit. Aproape orice am cumpărat de pe piața americană era sub 100 de dolari, iar din Europa la 3x prețul. Provin tot din China, doar că s-au produs pentru continente diferite și au călătorit pe vapoare diferite, supuse unor taxe vamale și unor impozite naționale diferite.
Recent mă preocupa achiziția unui capsator pneumatic și a unui lift manual de pereți pe osatură din lemn care merge pe un 2×4. Contul de Amazon merge cu aceleași valori și la .com și la .de
Încă amazon.ro te duce la varianta de UK.
Am următoarele 2 situații cu preț diferit.
Wall Jack – USA vs Wall Jack EU
SAU
Metabo NT50AE2 SUA vs Metabo NT50A5 EU importat din US
Răspunsul e simplu, însă nu ne convine. Companiile și guvernele știu că se poate și fac în așa fel încât populațiile cărora li se adresează sunt învăluite în cețuri atât de groase de poți să sprijini bicicleta de ele. Vedem inechitatea, știm că sunt cetățeni ai lumii acesteia de mai multe ranguri și nu ne scandalizăm pentru că ne bucurăm că nu suntem ultimii.
Ceea ce mai cred este că nu merge așa mult timp și că în curând se va crăpa beșica asta cu preț diferit pe continente diferite. Comerțul se bazează pe surse ieftine și piețe scumpe, iar dacă transportul se rezolvă, prețurile se vor uniformiza. În cât timp? E greu de prevăzut.
Pentru meșteri e o frână, e nedrept să poți echipa un atelier în SUA cu valoarea a 3-4 salarii sau în RO cu un preț diferit, adică vreo 20 de salarii. Bașca mai scump.
Și ca să îi fac reclamă unui magazin unde găsiți chestii americane la prețuri aproape similare cu cele în USD citiți articolul scris acum ceva vreme – Dăruiește un ciocan de aur de la Oblu.ro