Este inconfundabilă, este apreciată, este regele lemnului românesc. Fibra lemnului de stejar este un simbol al calității. Oriunde știm că e vorba de lemn masiv, cu precădere stejar, e firesc să fie însoțit de o calitate superioară a prelucrării, a finisajului, de forme clasice în general.
Am gasit pe un blog american o imagine cu un buștean de stejar scos din gater și prezentat cu mândrie și încântare, cu o fibra ce corespunde complet ideii din acest articol.
Stejarul nu este singurul lemn nobil autohton, mai avem nuc, castan, cireș, frasin, cu fibre extrem de frumoase. Furnirele din aceste esențe de lemn sunt foarte apreciate, însă mai rar se lucrează piese de mobilier din lemn masiv din nuc sau cireș spre exemplu. Frasinul se pretează la scări, are fibra mai uniform liniară și este elastic. Are greutatea specifică mai redusă decât stejarul iar rezistența similară.
Revenind la fibra lemnului de stejar aceasta este de regulă dreaptă, cu textură grosieră, vălurită, neuniformă. Inserțiile de alburn nu sunt apreciate, iar culoarea lor foarte deschisă contrastează cu nuanța duraniumului oferind un aspect pătat.
Recent am prelucrat multe elemente de stejar, din scândură cu coajă, la debitare primară, apoi prin mașina de grosime. Tibi muncea de zor cânt i-am făcut poza asta.
Mi-au trecut prin mână sute de bucăți de lemn fiecare unică în felul ei însă am distins clar un număr mai mic cu valuri și bucle extrem de frumoase în opinia mea comparativ cu numărul mare care aveau textura în linii clasice, cu fibra dreaptă.
Când spui fibra lemnului de stejar în general te aștepți să vezi asta:
Pentru mine, fibra lemnului de stejar este mai frumoasă când este așa, dacă ar fi finisat mai că ai crede că e nuc:
În timpul prelucrării pe grosime am filmat 3 elemente distincte care mi s-au părut relevante.
Cred că fibra lemnului de stejar nu ar trebui apreciată după liniaritate ci tocmai pentru variațiile surprinzătoare, naturale. Biroul meu de lucru este extrem de tigrat, când l-am preluat din fabrică meșterii mi-au spus așa, cu o reținere: ” Așa a ieșit, dacă nu-ți place facem alt blat”. E perfect!!! E diferit, e unic !!! Așa striga în gândul meu simțul esteticului. Finisajul French Antique l-a făcut să iasă în evidență.
Când vedeți lemn masiv, de oricare esență, nu contează, uitați-vă la lucrătura meșterului, la calitatea îmbinărilor, la finețea șlefuirilor, iar fibra lăsați-o să fie cum vrea ea, oricum va fi unică pentru voi, e imposibil de reprodus ce face Natura.
Din catalogul Mobel Amadeus cred că modelul de masă fixă Georgia L are imaginea cu blatul cel mai frumos, cu imperfecțiuni și coloraturi de fibră unice.