Primul dintre paturile suprapuse pe care le-am făcut a fost cel pentru copiii mei – Paturi suprapuse <=> paturi supraetajate – și de atunci am tot făcut paturi dintre cele mai variate, dar toate etajate.
Cred că soluțiile disponibile în piața românească nu conving și de regulă astfel de soluții de mobilare se fac custom, la comandă. Am văzut expuse soluții realizate din bețigașe de rășinos cu o stabilitate precară și costuri nejustificate. Pentru cel care doarme sus este problematic să se cațere pe o structură de paturi care se zgâlțâie. Pentru cel de jos, orice mișcare a celui de sus se transmite amplificat și deranjează somnul.
Pentru că soluția de paturi suprapuse este salvatoare de spațiu, iar camera de dormit asta trebuie să ofere, confort, cele două deziderate se împlinesc prin construcția extrem de robustă a structurii patului. Estetica e discutabilă, pentru aceste paturi de marinari am avut doar 3 cerințe. Să fie foarte solide, aibă un căpătâi de placă de PAL și sub saltea să avem tot la fel, o placă de PAL ca suport.
Am proiectat o structură și a fost aprobată.

Apoi am alipit scara de structură pentru a mai întări totul și pentru a salva spațiu. Saltele au fost toate de 200×80 cm.

Anul trecut am fost prins cu construcția casei, însă am livrat în două serii – odată 4 seturi, iar a doua oară 7 seturi de astfel de paturi. S-a ales modelul cu scara alipită din motive de spațiu.
Le-am făcut din lemn masiv de stejar, cu elemente de 40 mm grosime, finisate cu ulei. Toate îmbinările au fost cepuite și asigurate cu holzșurub de dulgherie de 6 mm grosime. Au trebuit livrate demontate pentru a putea fi introduse în containerele de pe macaralele plutitoare. S-au dovedit facile soluțiile oferite de noi, nu au fost probleme la montaj și am apreciat extrem de mult comunicarea cu beneficiarul.
Dacă vedeți în portul Constanța macaralele astea, să știți că marinarii de pe ele dorm în paturi construite în Baia Mare – Maramureș. Trading Line este cea mai mare companie din domeniu naval fluvial de sorginte românească.

Am fotografiat puțin pe timpul realizării lor. A fost totul contra-cronometru și nu am apucat să detaliez pașii de execuție.
Paturi pentru marinari






Seria de paturi din lemn de fag






Imagini după livrare





Admit ca odată cu comanda pentru aceste paturi am avut din nou aceeași mirare și bucurie deopotrivă. Suntem online de peste 12 ani, fără reclamă plătită ci doar susținuți de indexarea organică a acestor articole și se pare că cititorii noștri reușesc să înțeleagă, de cele mai multe ori, că putem să le oferim soluții.
Foarte mult depinde totul de cât de clar se exprimă cerințele și cât de mult este dispus omul să accepte recomandările noastre. Situațiile în care primim de la arhitecți planșe cu – Topoare cu lunetă – adică chestii imaginate fără realitatea din producție sunt destul de rare, dar continuă.
Mi-aș dori să am la dispoziție hale cât un CIL, să putem face orice visează un designer, însă realitatea este că cu cât o entitate este mai mare, cu atât este mai puțin flexibilă și are nevoie de comenzi mari, serie, pentru a supraviețui. Ateliere mici sunt de regulă specializate.
Voie bună și spor la treabă, tuturor!