Greu găsesc pentru oamenii ăștia informații pe care să pot prezenta clar ceea ce fac. Însă dacă spui asta, că fabrică camere de baie de-a gata, o montezi dimineață și seara faci duș, atunci asta înseamnă firma germană Tjiko. Am remarcat că unitatea de producție fizică este la Rosenheim, un oras din proximitatea Munchen-ului de care mă leagă amintiri din vremea facultății.
Pentru necunoscători, dacă vedeți un automobil cu numere germane și are scris RO, este de la Rosenheim, nu de la România.
Revenind la Tijko, site-ul oficial si pagina lor de Facebook sunt aici.
Am traversat anul trecut etapele construcției unei case pe structură din lemn, cu succes. Am reușit în 8 luni să ne mutăm, considerând momentul 0 ca fiind clipa în care ne-am apucat de săpat fundația, la câteva zile de la emiterea AC. Am planificat foarte bine pașii construcției și acest desfășurător mi s-a părut ca fiind firesc să existe, însă nici o disciplină implicată în documentația tehnică a casei nu oferă, în România astfel de rezumate, sumare.
Baia a fost de departe primul obiectiv pentru a putea construi în condiții decente, în restul casei. Noi am adus de la livada din Baia Sprie o budă de curte, din lemn, am întreținut-o și curățat-o temeinic 7 luni, până s-a putut folosi baia din casă. Ăsta e un caz fericit. Planificarea mea a inclus că la momentul în care fundația a fost gata toate utilitățile funcționau, adică aveam curent electric, apă și canalizare. N-aveam apă caldă, e drept.
Cei de la Tjiko oferă o baie complet funcțională în ziua în care o descarci de pe camion și o fixezi cu racordurile aferente în locul destinat. Deschizi ușa și ai totul gata, în forma finală. Nu cunosc costurile, însă decalajul de timp pierdut e greu de compensat. Oricum ești nevoit să faci ședință cu consoarta și să traversezi tot calvarul alegerilor de culori de faianță și gresie plus obiecte sanitare. Așa, alegând o soluție modulară te apleci asupra subiectului din timp, înainte să fii cu nervii întinși la maxim de un parcurs al construcției cu multe decizii și neclarități.
Apreciez inițiativa celor de la Tjiko datorită faptului că lucrează pe structură din lemn și produse secundare din lemn, motiv pentru care produsele lor apar în această revistă. Nemți-s eficienți, standardizează totul. De la ei îl avem pe Neufert și soluții bazate pe pregătire în avans. Ne-au arătat cum se construiesc case pasive. Ăștia știu ce au de făcut înainte să se apuce de treabă și fac ceea ce și-au planificat.
Suntem în urbea mea natală în plin boom imobiliar, se construiește pe rupte. Apar blocurile ca ciupercile după ploaie. Doar că se construiește la buget, clasic, cu betoane și izolații cât să aibă ce scrie omul de la certificatul energetic că este nZEB. Au un fel de eficiență energetică însă aș risca leafa mea pe un an dacă, cu normele românești în brațe unui auditor străin i-ar da calculele la fel. Se înfig blocurile pe toate spațiile rămase libere cât mai central sau mai bine poziționat. Nimic nu pare să extindă orașul doar se crește numărul de locuitori/mp.
Pentru ei ar fi bine să folosească soluții modulare, însă în opinia mea cred că o cameră de baie – termenul e mai degrabă rural – se potrivește în spațiul românesc la construcția de case. Casa mea e pe structură din lemn, ar fi mers brici o soluție de baie modulară cum face Tjiko, dar nu e la-ndemână. Dacă e pe structură din lemn atunci trebuie hidroizolație de top, fără fisuri, fără cârpeli. Dacă faci casă pe CLT, cu atât mai bine se potrivește o baie modulară.
Echipa Tjiko
Îmi place echipa Tjiko – oameni tineri, cred că este un start-up de succes, mai ales că au externalizat producția către două firme mari cu experiență, la Rosenheim. Din partea mea Chapeau Tjiko!
Cine știe, în timp, poate ne deșteptăm, ne deschidem mințile.