Rabla pentru sobe – 10.000 lei cu TVA pentru performanță peste 80%

rabla pentru sobe

Șofam ieri când am auzit la radio știrea și am oprit pe dreapta de indignare. Rabla pentru sobe este o gogomănie, chiar dacă se anunță ca intenție, cică n-ar fi deja pusă pe roate.

Pentru orice om care are studii de inginer ar trebui să fie un afront, dacă are habar de aritmetică elementară, a auzit ceva despre eficiență, Wați, case nZEB și d-astea.

rabla pentru sobe
Rabla pentru sobe - 10.000 lei cu TVA pentru performanță peste 80% 15

Zice din gură la conferința de presă dl ministru cu scris mare in spatele domniei sale – Rabla pentru sobe – aici e și link-ul de pe site-ul Ministerului Mediului:

Carevasăzică, pe cale de consecință dai rabla iei soba nouă, nu? Că altfel n-ar fi Rabla pentru sobe, ca la automobile.

Și acum demontarea pe bucăți a acestui program ”Rabla pentru Sobe”

  1. Ecodesign 2022 a fost precedat de Ecolabel din 2018 și impune condiții de emisii foarte stricte. Este interzis în UE să mai produci sobe care nu respecta acest standard. Am scris despre legislația ambiguă din România și am exemplificat cu nume și numere de acte – Eficiența unei sobe – între adevăr și mit
  2. Nu avem nici un producător de sobe în România certificat Ecodesign 2022 – în cel mai bun caz banii vor merge afară din România. Si așa ar fi bine, dar nu ajunge suma discutată de Min Mediului.
  3. Puterea de 8kW – 35kW înseamnă pentru o casă veche, construită înainte de anii ’90 o suprafață cuprinsă între 60 si 280 de mp. Astfel de case au un necesar termic de 125W/mp. Sobele care subperformează, care sunt vizate nu sunt instalate în case atât de mari!
  4. Daca ne referim la case noi, care au ceva sobă de proastă calitate și o vor înlocui, atunci vorbim de imobile de ”amărâți” cu suprafețe de la 320 la 1400 de mp. Este aberant să crezi ca astfel de palate s-ar încălzi cu sobe. Necesarul termic pentru o casă nZEB conform legislației este de 25 W/mp, așa că sobele de 8 kW sunt imense și nepotrivite unor locuințe normale.
  5. Soba din casa mea are 4 kW proiectați și deservește 137 mp, P+M. Costul ei a depășit cu mult cei 14.285 de lei cât cred cei de la Ministerul Mediului că se va cheltui maxim pe o sobă la care ei participa cu 10.000 de lei, TVA inclus. De remarcat că din suma asta 2281 lei sunt TVA pe care statul îi primește înapoi. Cu 10.000 finanțare nu se construiește nici o sobă cu randament 80 %.
  6. NU avem metodologie și legislație nici pentru sobar, nici pentru calcularea randamentului sau performanței sobei. AICI e cea mai mare aberație. Cine face sobele acestea cu randament mare? Cum calculam randamentul? Cine măsoară sau verifică dacă ce se cumpără și se montează este real în specificații.
    Sobarul există în COR, cu codul 711201, dar descrierea meseriei lui este cuprinsă în zidar, fără specializare. Sobarul nu mai are Standard Ocupațional, legea nu prevede cum școlim un sobar. Cei de la ANC țipă în gura mare pe prima pagină că ei nu au atribuții în acest sens, să ne adresăm Ministerului Educației. Sunt publicate 490 de standarde și avem 4529 de coduri COR. Deci nu avem cum să educăm profesioniști pentru fiecare meserie.

Cred că e o făcătură, să ia bani niște ”neni” și ”dame” cu șeminee și centrale pe peleți și bifăm că s-a dat și s-a făcut voia Comisiei Europene.

Colegii de la Euronews au publicat un articol în care imaginea folosită e complet edificatoare. O vârstnică pune în soba placată cu gresie sau faianță o bucată de lemn, fara a da jos materialul textil care acoperă partea superioară, unde presupun ca sunt ochiurile de fontă. Doamna respectivă nu va accesa programul Rabla pentru sobe, asta e cert.

rabla pentru sobe
Rabla pentru sobe - 10.000 lei cu TVA pentru performanță peste 80% 16

Concluzie, personală, despre Rabla pentru sobe – pe care mi-o asum.

Programul Rabla pentru sobe este din start nefuncțional. Suma nu acoperă costul real al unei sobe eficiente, cu puteri prea mari pentru locuințele cărora ar trebui să li se adreseze. Puterile specificate acoperă necesarul unor case mari (60-280 mp) neizolate sau unor clădiri imense (320 -1400 mp) dacă sunt nZEB. Sobarul nu există în România cu certificat la mână, iar sobe construite potrivite fiecărei locuințe nu se pot face pentru că sobele nu au legislație și calcul de performanță. De cumpărat sobe performante nu avem pe plan intern de la nici un producător certificat Ecodesign 2022 si banii prevăzuți nu ajung pentru o sobă din import.

Bătrâna din imaginea de mai sus nu va cumpăra în veci vecilor o soba ca și cea din exemplu de mai jos. Are doar 2,2 kW si eficiență de 84-85 %, care costă peste 8.000 de euro, fara montaj si coș de fum certificat.

Pfui … să nu uităm și de horn și hornariASFOCH – Asociație profesională pentru coșari, sobari și montatori de șeminee

Exemplu de sobă performantă, din comerț, produs finlandez, site ucrainean:

rabla pentru sobe
Rabla pentru sobe - 10.000 lei cu TVA pentru performanță peste 80% 17
caracteristici soba Tulikivi
Rabla pentru sobe - 10.000 lei cu TVA pentru performanță peste 80% 18
4 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.