Ventilator pentru sobă – perpetuum mobile

ventilator pentru sobă

Dacă te încălzești cu o sobă metalică, ar fi bine să folosești un ventilator pentru sobă. Așa e că știm toți că nu există un dispozitiv care să funcționeze la nesfârșit fără să consume energie? Atunci ideal ar fi ca odată ce punem în mișcare ceva care produce energie să ne folosim la maxim de acea sursă.

ventilator pentru sobă.

Așa arată obiectul cu pricina ca și imaginea din stânga. Fac chinezii dar și europenii mii de modele. Dacă nu le-ai văzut încă este din cauză că nu s-a sfărmat cineva să le aducă, poate nu permit un adaos suficient și numărul scontat de bucăți vândute în RO nu le fac interesante.

Eu l-am luat de pe Amazon Germania, caută ”stove fan” și găsești ventilator pentru sobă. Principiul de funcționare e simplu și se bazează pe o celulă Peltier care funcționează datorită efectului Seebeck. Generatorul termoelectric este descoperit de peste 200 de ani, și am marea mirare că nu e folosit în mai multe aplicații comerciale. Bașca că are funcționare reversibilă. Încălzești sau răcești obții curent electric sau dimpotrivă, aplici un curent electric și obții diferență de temperatură.

ventilator pentru sobă
Ventilator pentru sobă - perpetuum mobile 14

Se explică mai jos foarte simplu principiu fizic și electric de funcționare cu aplicabilitate directă la un ventilator pentru sobă. Opinia mea este că e destul de slabă reprezentarea fenomenului în produse comerciale, astăzi când umblăm toți după energie verde și ieftină.

Mi-amintesc că am scris despre motorul Stirling –Motor Stirling – energie termică și electrică dintr-un foc – și că există aparate de încălzit cu ardere echipate cu producere de electricitate adițional. Prețul este prohibitiv, încă nu au găsit chinezii produsul, că l-ar face pe o linie de producție în masă și i-ar scădea prețul brusc de câteva zeci de ori.

Pentru moment l-am uimit pe Tibi, la țară, cu acest ventilator pentru sobă, iar el la rândul lui e un magician printre sătenii care intră la el în atelier. Nimeni nu crede că nu are baterie sau fire și cel mai des se crede că aerul cald face ventilatorul să se învârtă.

Ciudat, așa repede se învârte un ventilator pentru sobă?

Adunând următoarele articole:

Motor Stirling
Ventilator pentru sobă - perpetuum mobile 15

puteți foarte simplu să deduceți singuri adevărul despre lemn, sobe, eficiență energetică și ecologie.


Eu cred că orice este promovat public de autorități și comercianți doar dacă le ies și bani, dacă nu, pot să fie utile, ecologice, economice, ca și acest ventilator pentru sobă, că nu le va băga nimeni în seamă.

2 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.