În general, finisajul pentru lemnul de stejar se face prin pregătirea suprafeței prin șlefuire, eventual periere și apoi se aplica un baiț. Baițul poate fi aplicat fie prin pensulare, fie prin îmbăiere, dar după acest mod trebuie ștearsă suprafața lemnului. Timpii de pauză între aplicarea straturilor, nivelul de încărcare cu baiț sau lac, toate acestea fac parte din tainele meseriei și sunt ingredientele secrete ale rețetei succesului pentru fiecare producător.
După baiț în general se aplică lacul, care poate fi mat sau lucios, într-unul sau mai multe straturi. Nivelul de acoperire depinde de cerințele clientului pentru finisaj. Lacurile pot diferi și ele la rândul lor în principal datorită bazei pe care se formează, apă, poliuretanice sau nitrocelulozice. Lacul este prin definiție stratul protector incolor final iar baițul, ca vopsea este stratul ce asigură nivelul de culoare dorit pentru lemn. Nuanțele se modifică după aplicarea lacului, care la rândul său poate conține și pigmenți.
Învățăm la pictura cu acuarele că prin combinarea culorilor de bază se obțin culori secundare, iar prin modificarea proporțiilor se pot obține nuanțe infinit de multe. Același principiu se aplică și în cazul finisajelor aplicate mobilierului, cu mențiunea că finisajul este partea din procesul de fabricație a mobilierului din lemn masiv care desăvârșește forma.
O recomandare simplă. Nu folosiți produse de curățare sau îngrijire pe bază de silicon, pentru mobila din lemn masiv. Dacă vreodată va fi necesară refinisarea acelei piese de mobilier, datorită faptului că siliconul pătrunde în lemnul de stejar, chiar prin straturile de lac, formând o peliculă ce nu poate fi îndepărtată nici chiar prin rașchetare sau șlefuire, pelicula va împiedica materialele de finisaj ulterioare să mai adere la lemn.
Jongleria diverselor materiale de finisaj produce rezultate dintre cele mai spectaculoare, noi suntem specializati pe paleta de culori uzuala pentru stilurile de finisaj antichizat.
Mulți ”producători” sunt doar atelier de finisaj, dau viață prin culoare pieselor produse de alții. În general, aceștia au un simț al esteticii mult mai dezvoltat decât cei ce prelucrează cheresteaua, deși avansarea spre produs finit este un deziderat pe care mulți și-l doresc.
3 comentarii Adaugă comentariu
frumos…