Un proiect fantastic de realizat vara, pentru timpul petrecut la terenul moștenit/primit/cumpărat unde ai sau vrei sa-ti faci căsuța de relaxare. Nu neapărat la munte, deși eu personal o vad această locație undeva pe un pic de deal, lângă pădure, în livadă sau pe marginea unui heleșteu.
Ideea focului este primară, ne însoțește de la începuturile schimbării în homo sapiens. Mâncarea pregătită la foc are alt gust, întreg procesul este asociat cu excitarea reală a simțurilor și are componente native pentru porniri bărbătești. Să tai lemne, să aprinzi focul, să stai seara la un taifas cu oameni dragi alături echivalează azi cu terapiile pe mulți bani de la psiholog. Aproape că poți echivala ora de la terapeut, ca și valoare, dar nu ca și costuri, cu cea petrecută ocupându-te de activități în aer liber, elementare. Ideea de tabara, de cort, camping, mancat din cuțit, loc de foc, dormit în sac de dormit sau în hamac, oricare dintre activitățile primitive ale supraviețuirii ne-adăpostit de civilizație, ne readuc în simțiri senzații de mult uitate.
Chiar dacă ești copil de asfalt, crescut cu Mars, și băutor de Cola, alimentat cu hamburgeri sau pizza, specialist pe bicicletă sau pasionat de jocuri pe calculator, e imposibil să nu rezonezi cu natura. Gustul unei slănini fripte la foc, apa băută din izvor și somnul în iarbă sunt exprimarea unei detașări prea profunde de confortul urban, la care orice om renaște și rămâne impresionat, chiar dacă nu le experimentează decât sporadic. Efortul fizic eliberează mintea, corpul îl cere, il asimilează și scoate din ungherele percepțiilor trăiri imposibil de uitat. După ce ai lucrat ceva, în aer liber și pofta de mâncare și somnul sunt infinit mai mari și mai bune.
Poate n-aveți toți norocul să dețineți terenul unde să puneți în practică o astfel de idee, dar vă provoc să îl găsiți, chiar dacă e în curtea părinților, a bunicilor de la țară pe care poate nu vă prea trage inima să-i vizitați, la un prieten care cere o ” clacă ”… găsiți ocazia și motivația să încercați satisfacția de a realiza ceva cu propriile mâini. Va trebuie oricand un loc de foc, gratarul e nelipsit dintre activitatile la iarba verde. Pe langa loc de foc mai merge și ceva de relaxare și daca luati aceasta varianta in calcul veti fi mai comod decât Old Shutterhand si Winetou.
Materialele necesare sunt relativ simple de procurat, eu le-am găsit online pe toate, iar cealaltă parte o găsiți pe orice margine de drum, la un depozit de materiale de construcții.
Aveți nevoie de :
- 12 grinzi de brad de 10x10x300 cm (pentru structură) – cost aproximativ – 20 lei/bucata
- 30 ml grinda brad – 5×10 cm ( pentru ramele bancilor) – 100 lei
- 1/2 mc șipci de brad 6x4x200 cm (pentru bănci) – aproximativ 300 lei
- suporturi metalice U pentru grinzi, cu prindere în beton – 6 bucați – cost aproximativ – 50 lei bucata
- Cuie, holtzsuruburi sau scoabe – la kg, din orice supermarket de bricolaj
- Ciocan, topor, fierăstrău de mână, hârleț, lopată
- o nivelă cu bulă
- o ruletă de 5 m
- 2 saci de ciment, balastru și nisip
- 6 ore de muncă
Rezultatul va arăta așa, nu cred că are rost să descriu pe etape, aici constă toată plăcerea planificării și realizării proiectului.
Inspiră-te și din imaginile – Pavilion pentru vatra de foc – între rustic și modern
Dacă beneficiați de ajutorul a doi prieteni, toată treaba se face până la ora 16:00 într-o sâmbătă, apoi seara e timp de grătărit și depănat povești. Vă recomand, dacă se poate, să nu plecați acasă și să va bucurați de somnul dulce de sub dunele cu puf de gâscă, din patul bunicilor, dacă aveți norocul să fie așa. Luni, la muncă, într-o clădire cu geamuri de sticlă termopan, înconjurați de calculatoare și asfalt și hârtie A4 … totul va părea un vis ce a durat o săptămână, nu doar o zi sau un weekend.
Merită să încercați.
Poate vă mai inspiră și – Cum să faci focul pe lemne în stil suedez sau – Cadă de lemn pentru o senzație sălbatică de relaxare
Dacă nu știți cum să vă decorați mesele la o ocazie cititi – Aranjamente deosebite pentru ocazii festive
Spor la treabă !
Images credits from – Designrulz.com