Dacă te uiți pe geam și vezi floarea de cireș ce ninge, atunci cu siguranță Iarna și-a luat adio. Nu spune nimeni că nu se mai poate întoarce să răsufle rece în urmă, dar Primăvara e aici. Miros de pământ reavăn, de vreascuri arse și grămezi de resturi tăiate cu foarfecele de grădină anunță reînnoirea. Pentru orice om ce nu se teme să-și murdărescă mâinile cu pământ răsplata este incomensurabilă, e vorba de sentimente, de fericirea naturală a lucrului făcut cu mâna ta. Iar pământul te răsplătește întotdeuna, nu e orgolios, nu are resentimente dacă până acum l-ai ignorat. Sapă-l, udă-l, mărunțește-l, apoi plantează florile sau plantele pe care le dorești la vară să-ți zâmbească-n geam.
Nu contează dacă e la apartament dragostea de grădinărit, se găsesc balcoane, ziare, ghivece și pământ la magazine, semințe la ofertă și ghivece cu răsaduri în piețe. Și-s atât de ieftine !!! Cu 4-5 lei poți lua mușcate, cu 10 lei lavandă, cu 1-2 lei panseluțe. Anul trecut am cumpărat vanilie bourbon, mentă indiană și rozmarin. Au trecut iarna cum au trecut-o cu căldură de calorifer, dar ce minune se întâmplă acum, când dau de soarele de primăvară. Parcă sunt vrăjite, așa cresc.
Dar dacă stai la casă, dacă atunci când ieși din casă trebuie să schimbi papucii de casă pe galoși de plastic sau de gumă, dacă mai auzi cântat de cocoș sau lătrat de câne, atunci ești cu 50 % mai fericit decât oricare orășan de apartament. Ce vreau să îți arăt acum are legătură cu o mică ușurare a efortului, ca să nu-ți umbrească bucuria rezultatului muncit. Nu mai sta îndoit de șale, cu capul în pământ când plantezi o floare în ghiveci, nu te mai apleca la găleata cu apă sau la folia de plastic unde ai cernut mai fin pământ.
Fă-ți o masă de grădinar, din orice, dintr-o masă veche, din ceva grinzi recuperate, din lemn nou de-ți dă mâna, din orice ai pe lângă casă. Pune-i o chiuvetă, veche, nu contează, așează găleata goală sub scurgere, adaugă-i rafturi să ai la-ndemână unelte și scule. Nu te uita la 2 lei pentru o plasă de sărmă, îți ia 15 minute să o prinzi în cadul blatului, apoi ca prin minune vei cerne pământul de flori și vei alege rădăcinile și pietrele de solul nutritiv. pasinea merita făcută cu drag, nu cu trudă, iar a-ți ușura munca, e nu din lene ci din chibzuială.
Un meșter ar gândi un loc permanent pentru sculele de grădină, i-ar face capac și uși să poată găzdui de toamna până primăvara toate ustensilele necesare, i-ar trage apă și curent, i-ar face un dulap micuț pentru semințe, polițe pentru ghivece. Oricine poate fi meșterul acela, nu contează frumusețea atât de mult ci cît de utilă este toată construcția. Nu trebuie nici să fie prea uniform vopsită, poate fi multicoloră.
Am un trandafir japonez, un hibiscus, cu o poveste lunga ce am să v-o spun odată. De când a apărut Adriana în viața mea înflorește de dragul ei întruna, după ce ani de zile n-a vrut să-mi facă nici o floare.
Uite aici idei, la asta mă refer.
Anul trecut am publicat acest articol : Fără comentarii Nr.19 | Masuţă pentru grădinărit
și Irina asta : O casuta undeva la tara