3 idei bune de amintit celor ce abia așteaptă să grădinărească

Magazie Livada

Fac planuri să ies din casă cât mai curând, să merg la grădină, plantație și livadă să lucrez la cabana din lemn și mi-am dat seama că e important de rememorat 3 idei bune de meșterit cu lemnul pe care le-am menționat în articolele anterioare și care se aplică grădinarilor.

Prima din cele 3 idei bune:

Solarul pe arce gotice

structura din lemn pe arce gotice - idei bune
semi arce gotice

Cu ajutorul unui prieten tâmplar, cu puține scânduri achiziționate de la un depozit de cherestea și circa o zi lumină de meșterit se poate ridica ca din pământ un solar cu arce gotice. Consider că este de menționat prima dintre cele 3 idei bune pentru că oferă un rezultat spectaculos. Eu vreau să-i fac Adrianei mele acest solar, nu mai mare decât 3×5 m la bază, cu arce făcute din scânduri de 5 m lungime.

Cred că 6 segmente pe fiecare laterală sunt suficienți, din metru în metru. Am să folosesc holzșuruburile de inox –Inox – oțel inoxidabil pentru holzșuruburi

Am scris anterior detalii în articolul – Arce gotice din lemn pentru sere și solarii

A doua idee bună

Straturi înălțate din lemn

Nu-i deloc o idee nouă, este deja la noi în practică de peste 4 ani și se folosește pentru a controla cu adevărat calitatea substratului în care plantăm legumele. Fie că e vorba de rădăcinoase sau plante aromatice, pentru ardei, vinete sau castraveți, tot ceea ce contează este rezultatul ( recolta) versus efortul depus.

livada de la Baia Sprie - straturi inaltate - idei bune
livada de la Baia Sprie – straturi inaltate

N-aș mai săpa în solul grădinii, cu hărlețul, n-aș mai adăuga gunoi și apoi să stau să plivesc și la sfârșit să fiu dezamăgit de numărul sau greutatea recoltei. Am cumpărat turbă, pământ la sac, tuburi de picurare și folie agro pentru mulcire.

Articol extins – Straturi înălțate din lemn pentru legume – o grădină frumoasă

Plantez semințe sau bulbi luați de la un magazin de încredere și am rezultate garantate. Mă interesează să produc pentru familia mea produse fără chimicale. Anul trecut am scos dintr-un strat de morcovi 14 kg, i-am feliat și încă nu s-au terminat din congelator. Usturoiul recoltat anul trecut ne-a ajuns, ceapa e singura care nu știu încă să o fac în cantitate suficientă, dar anul ăsta încerc din nou.

timpul pentru grădină - raised beds

Cartofii au fost senzaționali, am traversat al doilea an în care plantația noastră nu a avut deloc gândaci de Colorado, nu știu de ce la Baia Sprie nu există. La capitolul idei bune sunt și dovlecii, din 3 plante am recoltat bostani pe tot timpul verii și iarna am traversat-o tot cu proviziile de congelator.

gradina cu paturi ridicate - straturi înalțate

Anul trecut ne-am refugiat, izolat la livada din Baia Sprie și am trecut ușor peste perioada de pandemie – Vara lui 2020 a fost prea scurtă – Parcă aș vrea să fim localizați în zone mai apropiate de Ecuator, să avem ca în Canare 20-25 de grade tot anul, să nu mai ajung blocat în casă. Iarna nu mai e iarnă, fiecare segment de Decembrie-Martie din ultimii 3 ani este trist, cu vreme urâtă și fără strat consistent de zăpadă.

Dacă încă nu știi despre începuturile construcției cabanei noastre poți citi cum am început acest proiect de suflet.

Ultima dintre cele 3 idei bune:

Magazie din lemn

Engleza definește ca Shed o magazie, șopron, colniță, căsuță de scule și internetul e plin de idei despre cum se construiește.

Casuta mica din lemn – cât de mică?

E greu de definit un stil, o utilitate clară sau o formă înainte să te apuci să o faci. Noi am pornit construcția cabanei cu titlu de magazie, vroiam atunci să depozităm în ea tractorașul Pasquali și sculele și să avem unde să ne încălzim toamna și primăvara. De la câteva idei bune, cu sprijinul unor prieteni binevoitori am ajuns să ridicăm o magazie atât de frumoasă încât nu o mai putem vedea altfel decât cabană. Am renunțat la porțile de șură și am trecut spre amenajare interioară de locuit.

cabana vedere din deal

Am o dilemă și caut idei bune pentru o magazie mică.

Mi-au rămas 2 porți gata construite și dilema principală este dacă să o fac fără podea, cu pietrișul din parcarea de sub nuc sau să torn beton, sau să podesc cu TEGO.

În 2018 Misha a publicat articolul acesta în blogul lui și mi-a plăcut soluția de fixare în sol.

baza sopronului idei bune

Comentez că doar supradimensionată, iar șopronul foarte mic. Americanii ăștia fac cu lemn îngropat în pământ direct, fără elemente metalice sau beton interpuse. Cred că scurtează nefiresc durata de utilizare, trebuie o soluție mai bună acolo. Problema este când nu ai curent, balast și betonieră. Mă gândesc la bolțari de beton îngropați superficial și cu câte o roabă de beton preparat la lopată.

Așa arată schița construcției mele:

Magazie Livada idei bune

Mi-am luat cameră pentru construcții, am vândut tractorașul și trebuie să eliberez cabana de scule de grădină. Am luna martie la dispoziție să fac magazia și timpul ticăie. SketchUp este o unealtă recent descoperită și intrată în utilizare. E mai bine decât cu creionul pe foaie.

Să vă râdă soarele toată ziua, s-aveți spor la treabă și chef de muncă!

Update August 2021 – Am pus în practică ideile – Magazie din lemn – materiale, soluție tehnică, construiește în regie proprie

Alte resurse notabile:

Un proiect comun – pentru un cuplu fericit

Sortarea pământului pentru grădină – sită pentru pământ cernut

Viața la țară – documentarul Northmen – Bunicul

Casute de gradina, pentru unelte sau recreative

Taburet de grădină și un coș de cules

Magazie Livada idei bune
2 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Eu am facut o magazie cam de 8×4.7m tot pe ideea de arc gotic, doar ca nu e curbat nimic, sunt doar segmente drepte. Am „prefabricat” componentele in marimi de cam 1.6mX2m si 1.6mX4m. E montata pe o baza deasupra solului de cam 80 cm(20 beton, 60 lemn). Pe structura am pus scandura, folie impermeabila si apoi tabla ondulata lambda dar cu ondulatia pe orizontala.
    Ar fi mai explicita o imagine sau un fisier sketchup dar nu stiu cum sa il atasez.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.