Când spun mobilier derivat mă gândesc că ideea de bază de la care pornește conceptul este o formă cu o utilizare diferită față de rezultatul final al imaginației. Designerii au această calitate aparte care le permite să imagineze un produs, folosind ca ingredient de bază o idee ce inițial pare să nu aibă nimic de-a face cu ceea ce intenționează să realizeze. Ne surprinde de fiecare dată când o piesă de mobilier derivat dintr-un obiect care se folosea la cu totul altceva înglobează un reper familiar sau arhicunoscut și oferă uimire prin destinația finală.
N-am intenționat să scriu despre Kiki van Eijk, un designer olandez cu o fantezie spectaculoasă, eu căutam idei pentru produse mici, fabricate din lemn, care pot fi oferite cadou, pentru cei care cumpără mobilier. Deocamdată am în vedere jocul Jenga, produs de Nicolae Rosioru. Recent a trebuit să organizez două genți cu scule și imi doream un organizator de piese, pentru că cele din plastic mi se par nesigure la valorile mici și prea scumpe cele de calitate.
Din online, pe căutarea de imagini am găsit aceste cutii pentru accesorii de croitorie, care permit depozitarea unei game incredibil de mari de mici obiecte necesare cusutului, fie de mână, fie folosind mașinile de cusut. Sigur că vorbim de îndeletniciri pe cale de dispariție, nimeni nu mai repară ciorapi pe bec, cum făcea bunica mea, acum producem gunoi și aruncăm ușor orice articol de îmbrăcăminte deteriorat. Dacă te-ar vedea cineva cu ciorapii cusuți sau cu un petic aplicat pe o haină, ar face ochii mari de mirare. Personal m-aș încadra la purtarea de obiecte vechi, o și fac și am mai scris că nu reușesc să mă despart de piese de îmbrăcăminte care au trecut de 10 ani, pentru mi-s comode și mă simt confortabil purtându-le, însă a trebuit ca Adriana să-mi arate de mai multe ori că sunt roase de purtat, că materialul a slăbit, s-a destrămat sau chiar a cedat în unele locuri. Pentru mine hainele se împart doar în categoriile de curate sau murdare. Dacă sunt curate sunt în regulă, deși admit că nu am dreptate din toate punctele de vedere evaluându-le așa.
Revenind la cutii, am găsit în spațiul online german mai multe idei simpatice, ușor de realizat și în funcție de priceperea meșterului la realizarea și finisarea lor, pot fi obiecte de decor extrem de frumoase, pentru a sublinia aprecierea pentru ocupații vintage, chiar dacă nu le mai practicăm.
Pe de altă parte, Kiki van Eijk a imaginat un spațiu de depozitare pentru care a lucrat 4 ani că să rezolve tehnic mecanismul de deschidere și care este un mobilier derivat din cutiile de mai sus. Are o altă utilitate, iar greutatea ansamblului, mai ales când este încărcat, a impus utilizarea unor arcuri care ușurează manipularea deschiderii sau închiderii acestui dulap. Mai exact este un sistem de cutii de depozitare, nu este un dulap clasic, sau o servanta cu sertare.
În spațiile cu interior minimalist aceast concept de mobilier derivat poate fi utilizat ca tusă de culoare într-o amenajare unde surprinderea completează designul.
Cu drag, de idei șugubețe.