Deși inițial mi-am dorit să mă documentez temeinic înainte de a scrie despre un dom geodezic, care are la bază un icosaedru, cred că am să las deoparte partea detaliată a geometriei și am să prezint ideea doar la modul generalist. Dom geodezic este acea structură fațetată care se înscrie într-o sferă teoretică. Depinde de numărul și forma geometrică a fațetelor cum va arăta rezultatul final, însă ca aspect ușor de recunoscut forma construcției este similară cu un trunchi de sferă. Majoritatea construcțiilor de acest gen au forme de semi-sfere, doar cele cu dimensiuni mari și multi-fațetate cuprind o parte mai mare din sferă. Sfera este cunoscut ca fiind forma geometrică care include cel mai mare volum în cel suprafața de înveliș cea mai mică.
Pentru a mă referi la construcția unui dom geodezic din lemn, subiectul pe care vreau să îl abordez azi, voi face o scurtă referire la primul dom geodezic universal recunoscut ca fiind cupola de deasupra sediului firmei Carl Zeiss, proiectată de Walther Bauersfeld pentru a servi de planetariu. Ulterior, acest tip constructiv a fost utilizat pentru multe alte construcții, unele foarte cunoscute și care azi servesc drept sedii de muzee sau grădini botanice. În Jibou, la Gradina Botanică, puteți vedea două astfel de construcții, de dimensiuni diferite unde sunt găzduiți arbori și copaci tropicali, cu înălțimi mari.
Prin țară veți găsi multe case rotunde, care de fapt au la baza construcției această formă geometrică. Spațiul de locuit găzduit de aceste case este cel mai generos geometric posibil, sub pereți și acoperiș care constituie un tot unitar, însă compartimentarea interioară și mobilarea spațiului necesită o abordare diferită. Aceste clădiri găzduiesc de regulă spații Open-Space, iar încăperile interioare sunt delimitate de forme geometrice diferite față de camerele dreptunghiulare cu care suntem obișnuiți. A fi diferit nu este neapărat un neajuns, avantajele compensează cu prisosință toate diferențele structurale. Încălzirea unei sfere, aerisirea ei și consumul de materiale necesare construcției sunt abordate diferit. Costurile totale aloe constructiei nu diferă mult față de metoda convențională, însă spațiul poate fi net superior, cu toate că nu este pe de-a întregul utilizabil. Pentru cei claustrofobi poate reprezenta o soluție de distanțare perceptibilă a limitelor spațiului de locuit.
La nivel empiric, oricine poate construi ca exercițiu de practică aplicată un dom geodezic, fără a avea nevoie de prea multe cunoștințe. Cel mai întâlnit design este cel care are la bază un pentagon cu laturile egale, care are înscrise în interior 5 triunghiuri isoscele. Sunt disponibile online atât informații cât și kituri complete de construcție pentru acest tip de dom geodezic care la dimensiuni reduse poate găzdui o seră sau un solar.
Poate că nu e cel mai vizualizat clip despre construcția unui dom geodezic însă cred că exemplifică destul de grăitor ce înseamnă acest concept.
În România am notat existența unui site care prezintă realizările unui inginer în construcții, un om relativ tânăr care deja are la activ 10 astfel de clădiri, prima fiind realizată pentru mama sa, ca proiect de start, urmat apoi de alte construcții. Am ținut minte prețul de 42.000 de EUR pentru o cladire completă de 100 mp – Alexandru Dinulescu este cel care poate oferi detalii despre subiect și care deține site-ul www.domgeodezic.ro
Am ajuns să mă aplec asupra acestei idei ca urmare a faptului că mi-am dorit o structură de protecție deasupra locului de joacă din aer liber pe care intenționez să-l construiesc pentru baieții mei. Am căutat plasă de camuflaj și am văzut imaginile din ofertă cu plasa montată peste un dom geodezic metalic. Am început să citesc și chiar m-am entuzismat văzând cât de documentat este acest subiect, evident pe spațiul online de limbă engleză. Sunt disponibile online calculatoare de proiectare, care în funcție de frecvența domului calculează dimensiunile elementelor.
Definiția prezentată de Wikipedia în limba română este disponibilă aici.
Pentru mine interesul se rezumă la construcții simple, fără pretenții de spațiu de locuit, care să poată fi realizate din elemente simple. Un plan care mi-a plăcut l-am găsit la un american care vinde kit-uri de legături din plastic, pentru realizarea în regie proprie a unui dom geodezic din lemn. Sunt necesare doar 3 seturi de elemente din lemn, kit-ul de legături și scule uzuale. Informații despre planurile de construcție le găsiți accesând link-ul. La 150 de dolari plus transport, pare a fi ceva relativ ieftin, mai ales că nu îți mai bați capul cu unghiurile de tăiere a elementelor din lemn.
Planurile de construcție se pot întocmi folosind conectori sub cele mai variate forme sau calculând exact unghiurile și dimensiunile de tăiere ale elementelor din lemn, fără a mai fi nevoie de alte legături, decât direct, lemn pe lemn.
Aici puteți vedea o filmare de amatori, cu elemente din lemn, fără conectori. Dacă aveți răbdare puteți urmari tot clipul, eu l-am parcurs pe sărite.
4 comentarii Adaugă comentariu
Ma intereseaza chitul american si la ce pret pot sal achizitionez.
Sunati la 0770305238.
Bună ziua! Suntem interesați pentru un proiect ,cu corturi tip Dom
Cum se poate obține documentația amănunțită?