Gard din lemn – nu gard din tablă

Am construit în regie proprie un gard din lemn - cca 30 de ore de lucru - 1000 de Euro investiție

gard din lemn

Exista un gard din lemn, cu o lungime de vreo 60 de metri, însă era întrerupt de o casă veche pe care am demolat-o. A dispărut peretele casei și a rămas un gol de 14 m. Comparând cu soluția constructiva dinainte și dinapoia golului respectiv am ajuns la concluzia că voi umple golul tot cu un gard din lemn, cu panouri de 2 m, sprijinit pe stâlpi din țeavă de fier.

gard din lemn
120 de elemente montate pe 14 m liniari – lemn 190 cm, beton 80 cm

Surpriza mea de la sfârșitul lucrării a fost să constat că totalul lucrării depășește 1000 de euro, deși n-aș fi zis că mă costă atât să realizez închiderea. Asta în condițiile în care țeava metalică a fost recuperată din structura unei sere dezmembrate, deci n-am dat bani pe ea, iar manopera lemnului a fost regie proprie, fără muncă plătită.

Să începem cu socoteala :

  • soclu de beton – 14 m x 80 cm (elevație) + 30 cm fundație
  • 15 saci de ciment – 400 lei + 5-6 mc de balastru – 400 lei
  • manoperă – 2 zile de muncă, 3 oameni, cofrare, fixare stâlpi metalici, turnat beton – 1500 lei
  • scândura de cofrag este recuperata din demolare, deci 0 lei
  • platbandă 5 mm x 50 mm x 6 m – 80 lei
  • debitare și găurire – prieteni – 0 lei
  • sudură platbandă pe stâlpi – 50 lei electrozi – sudura prieten – 0 lei
  • vopsire stâlpi metalici – compresor, pistol și vopsea 3 in 1 – 50 lei
  • stinghii orizontale de 70 mm x 50 mmm rășinos – 200 lei
  • scândură de brad, uscată 5 m x 12 cm x 38 mm – 1 mc – 1400 lei – de la depozitul de cherestea Towa – ( ieftin – deja prețul bradului a crescut la peste 1500 lei) – am rămas cu elemente cât pentru încă un panou de 2×2 m
  • prelucrare 4 fețe cu manoperă proprie pe utilajul unui prieten – 200 lei – au rezultat elemente 1 si 2 m lungime cu 11,50 cm lățime și 28 mm grosime
  • transport – cca 150 de lei – doar motorina am pus-o în calcul cu aprovizionarea și capacitatea Seat-ului meu de a duce 1 mc de cherestea
  • montaj în regie proprie pentru tot acest gard din lemn – cca 12 ore
  • șuruburi de inox – 800 buc – 4×50 mm – 300 de lei
  • ulei Woca Exterior Oil Thunder Grey – urmează a fi aplicat pe lemn, am dat doar pe stinghiile orizontale – 420 lei
  • Total – 5150 lei – peste 1000 de EURO – 14 m de gard cu înălțimea totala de 270 cm

Copii mei au învățat reclama la gardul de tablă a lui Rabă pe de rost, așa că mi-au recitat-o întruna când am construit acest gard din lemn.

Am folosit la montaj holzșuruburi de inox A2, a fost o întreagă tevatură să le găsesc. Opțiunile din RO m-ar fi dus la de 3x prețul, însă după căutări asidue am descoperit în Germania site-ul unei firme care oferea bucata la 2,5 eurocenți. Plus transport … 3 centi. E ok, m-am scos, însă înainte de a critica sau găsi posibile defecte ascunse rămân cu părerea că la noi valoarea materialelor sau a subansamblelor este nejustificat de mare, iar calitatea discutabilă. Dacă aplicăm o manoperă redusă – ca să facem economie, ca beneficiari – rezultă un produs final scump și deseori prost realizat. La ei, în vest, materialele sunt mai ieftine si se plătește mai mult pe manoperă. E mai scump ca la noi dar mai bun, iar meseriașii, ca medie, peste media de la noi.

Mă întreb cât ar fi fost în plus manopera pentru partea de muncă depusă de mine. Se vede treaba că n-am mai scris articole, pentru că am încercat să fac singur mai multe treburi. Cu mâna pe suflet spun deschis că-mi place să muncesc, satisfacția de la final e până la cer, am nevoie de mișcare, de stat afară, de miros de rumeguș.

Oribilitatea de construcție de dincolo de gard sper să dispară după o perdea de tuia, sunt deja păstorite în ghivece pe balcon și așteaptă pregătirea terenului ca să poată fi plantați. E singura clădire placată cu marmură și turnulețe din oraș, am ”norocul” să o văd dincolo de gard.

Sper să vă faceți o idee ce înseamnă să construiești un gard din lemn în iunie 2021, poate nu-s singurul în situația asta, oricum, cheltuiala e neverosimilă, cu toate salvările de fonduri implicate descrise mai sus. Soclul din beton e nefinisat, arată urât, dar e destul de greu să fie placat cu ceva pe toată lungimea, mai bine dispare după perdea de verdeață.

Gardul va separa un drum de acces de vecinii cu turnulețe. Spre încântarea mea, nu am vecini, nu e locuită.

Trai bun s-aveți, cu sănătate nesfârșită!

scule pentru lemn electrice cu acumulator marcă Milwaukee
14 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.