Usa de hambar pentru cabana – idei de execuție

usa de hambar

Pornind de la denumirea de usa de hambar, mai comună pentru locuitorii de peste Atlantic, mai puțin obișnuită pe la noi, vreau să construiesc pentru căsuta din vis, două uși pentru spatiul de magazie și una pentru intrarea în încăperea de locuit.

Imaginea casuței este cea de mai jos, iar ușile sunt bine definite în imagini. Voi descrie procesul ce urmeaza sa-l parcurg, cu speranța ca ideile prezentate pot constitui baza de plecare și pentru cei neinițiați, pentru a încerca să dea lemnului singuri o utilitate. Rezultatul final, pus în practică, este urmat de o satisfacție incomensurabilă, bazată pe mulțumirea generată de lucrul practic, făcut singur.

usa de hambar

Cu condiția de a prelucra bine materia primă, cheresteaua, cred că pentru acest tip constructiv e ușor de ajuns la rezultat dacă nu ai două mâini stângi și te folosești de câteva scule, care pe viitor pot servi și la alte proiecte. Cel mai important este să planific totul bine, să știi ce ai nevoie, care sunt fazele de prelucrare și accesoriile de montaj.

Achiziția unor elemente prefabricate se poate face de la orice depozit de cherestea, unde se vinde lemn, de stejar, brad sau alte esențe, tras la 4 fețe. Aveți nevoie de elemente supradimensionate față de dimensiunile finale, pentru a vă permite prelucrarea. Dimensiunile sunt particulare fiecărui proiect, de aceea o pregătire teoretică temeinică vă permite ca la aplicare să știți toate detaliile necesare.

Pentru o usa de hambar de intrare din stejar, cu dimensiunile de 200×80 cm, sunt necesare:

  • scândură de 2 cm grosime, 2,1 m lungime, suficiente cât să aibă alipite 2 mp
  • scândură de 2 cm grosime, 2,1 m lungime, lățime 10-15 cm – 2 bucăți
  • scândură de 2 cm grosime, 1 m lungime, lățime 10-15 cm – 3 bucăți
  • scândură de 2 cm grosime, 1,5 m lungime, lățime 10-15 cm – 2 bucăți

Acestea vor constitui atât panoul de pe partea din față, cât și structura de întărire de pe spatele panoului, care va menține forma ușii fără a-i permite să se deformeze.

Pentru prelucrarea elementelor prefabricate, e nevoie de îmbinarea lor pe o masă de lucru plană folosind adeziv – aracet de exterior. Vă recomand un articol excelent pentru a înțelege toate variantele de îmbinări pentru lemn, exemplificate cu imagini – Piatra și lemn – scris de Daniel Morlova.

Pentru realizarea acestor îmbinări se poate folosi dalta si ciocanul sau frezarea lemnului, folosind utilaje electrice. Bernardo fabrică mașini de frezat staționare sau mobile care pornind chiar de la clasa Hobby sunt o soluție de luat în calcul pentru orice atelier de tâmplărie. Este o investiție considerabilă, însă permite realizarea unei game mari de operațiuni, în funcție de modelul de freze de care dispuneți. Pe același utilaj se poate prelucra lemn pentru plinte sau parchet ori pentru producția de uși sau ferestre.

Am primit răspunsuri rapide și exacte de la ebernardo.ro când am solicitat oferte și detalii privitoare la orice utilaje de prelucrare lemn. Cred că mediul online este potrivit pentru o informare rapidă și pentru obținerea informațiilor de la persoanele competente, însă am aflat că nu peste tot se găsește promptitudine și un răspuns avizat.

Voi include două link-uri, către tutoriale foarte bine documentate, pentru a vedea pașii de realizare atât pentru usa de hambar, cât și pentru tocul ușii. Eu le-am salvat la favorite, pentru a le consulta pe viitor. Instrucțiuni pentru construcția de rama și panou la usa de hambar și instrucțiunile pentru tocul ușii.

usa de hambar

Încă nu am găsit în România o sursă pentru balamalele rustice, sub forma simplă din primele imagini, ci doar variante de feronerii rustice, din fier forjat, dar prea excesiv decorate sau finisate. Eu caut o varianta cu partea fixă fabricată din fontă sau fier, iar partea care vine prinsă pe ușă să fie extrem de dreaptă, fără adaosuri de design. Cei de la Turnătoria MAE s-au arătat deschiși la o astfel de idee și poate vor decide să fabrice astfel de balamale.

Modele pentru usa de hambar, de exterior sau interior se găsesc online și sunt tot mai apreciate. La interior se folosește acest design al panoului de ușă, dar cu feronerie culisantă, ca despărțire pentru două camere alăturate. Un articol scris mai demult este și acum extrem de apreciat – Design interior cu usi glisante de hambar

Am găsit în spațiul online din Marea Britanie comercianți pentru astfel de uși, cu o gamă largă de modele, utilizări de exterior și interior, pachete de feronerii diverse, mă întreb oare la noi nu s-a încumetat nimeni să le fabrice și să le prezinte online? Eu primesc feedback-uri la articolele scrise care îmi arată că interes există, poate că această nișă merită exploatată. Să păstrăm lemnul la noi, să dăm de lucru la oameni și să vindem produse finite, asta e ideea. Utilaje pentru lemn găsim, oameni pricepuți avem și văd că o nouă generație crește, de ce nu renunțăm la vânzarea de lemn brut?

Voi sprijini toate demersurile, mari sau mici de antreprenoriat în domeniul atelierelor de tâmplărie, ideile de autonomie economică bazate pe prelucrarea lemnului cu promovare și recomandări de clienți. Am avut parte de o săptămână fantastică, cu atât de mulți oameni noi care iubesc lemnul, care vor să se ocupe de el, care știu și pot să facă ceva bun în țară, fără să viseze la cai verzi pe pereți în străinătate. Ceea ce nu putem noi fabrica, recomandăm către meșterii din portofoliu și nu este puțin, vă asigur.

Citiți fiecare articol nou care urmează, vă așteaptă lucruri minunate de aflat.

Despre ebernardo.ro găsiți informații și în alte articole:

Strunguri pentru lemn – prelucrarea inițiatică a lemnului masiv

Masini de slefuit și exhaustare – două operațiuni pentru lemn interconectate

Atelier Hobby – prelucrare primara cu fierastrau circular și abric

usa de hambar din stejar
13 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    buna ziua !
    Am nevoie de o usa ovala , dimensiunile sunt l=103cm, latime si h=203 cm. Puteti executa o astfel de usa din lemn masiv stejar, este de exterior si ar trebui pe langa design si o buna izolatie, eventuala doua straturi de lemn cu izolatie intre ele, balamale tip antic, garnitura etansare, etc ! Rog oferta in acest sens.

    • Articolul prezinta doar idei pentru un proiect DIY, din pacate nu suntem producatori de usi. Trebuie sa gasiti un atelier de tamplarie mai aproape care sa poata face usa si masuratorile, inclusiv montajul

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.